Termelőink:Pádár Zsuzsa – Őstermelő-Horány

Őstermelő-kistermelőként működöm 2013 óta. Előtte egészen más területen dolgoztam, a szépségápolásban. Gyermekeim mindig is bíztattak, hogy foglakozzam termelői szinten lekvárok és chutney-k készítésével, mert mindig nagy sikerük volt a Családban. Szóval ezeket átgondolva belefogtam s úgy érzem jó döntés volt. Vásároltunk egy telket itt a közelben, amelyből egy “bio” minősítésű gyümölcsöst alakítottunk ki. Eper, málna, szeder valamint fekete,-és piros ribizli, füge, alma és dió terem rajta. 

A családi házunk telkén is kialakítottunk magas ágyásokat, melyekben veteményest művelünk szintén vegyszerek használata nélkül. Minden termékem tartósítószer és adalékanyag mentes, kizárólag hőkezeléssel tartósítok. Lekvárjaim mind barna nádcukorral, mind pedig természetes édesítőszerrel (eritritol: 0 kalória,0 glikémiás index) készült változatban is kaphatóak, 75-80 % gyümölcstartalommal rendelkeznek. Általában egész évben elérhetőek, szezonjuktól függetlenül az alábbi fajták: fahéjas alma, sárgabarack, levendulás barack, csokis-rumos meggy, eper, fekete ribizli és a készlet erejéig csipkebogyó is. A chutney-k is egyre közkedveltebbek és ismertebbek lettek mára hazánkban is. Ezeket a fűszeres zöldségszószokat húsok mellé lehet fogyasztani, de akár pirítósra kenve egy sajtszelettel is változatosabbá tehetik a reggelinket. Lilahagyma,- alma-cukkini,- cékla,- paprika,- és chili chutney azok, melyeket szintén folyamatosan készítek egész évben s változatos ízvilágukkal nagy sikernek örvendenek Vevőim körében.

Bízom benne, hogy nagy körültekintéssel és szeretettel készült termékeimet egyre többen megismerik és megkedvelik! Ugyan kapacitásunk nem nagy, de véleményem szerint ebben rejlik a minőség kulcsa.

N.Pádár Ágnes iparművész


N Pádár Ágnes – népi iparművész

2007-ben kezdtem el nemezelni a szappanokat, egy internetes ötlet alapján. A nemez állati szőrből készül. Kevés szappannal történő, forró vizes gyúrás hatására a szőrön elhelyezkedő pikkelyek összeakadnak, s így alkotnak egy összetömörödött, erős anyagot.


Először csak én magam akartam természetes szappanokat használni. Időközben sok mindent megtudtam a natúr szappanok előnyéről, később másoknak is szerettem volna megmutatni, meggyőzni használatuk jótékony hatásairól. 


A népművészetet ápolom többféle kézműves tevékenységemmel, így a szappan nemezelésével is. A népszerű kalocsai, matyó, és szülőföldem, a Nagykunság kunhímzéseit dolgozom fel a tenyérnyi nemezelt felületeken. 


Buzdítom a Kedves Olvasót, hogy bátran használja a műanyag dörzsiszivacs helyett a természetes gyapjút, melynek dörzsölő hatása kellemesen serkenti a vérkeringést és letisztítja a bőr, felső, elhalt hámrétegét.fák kaptárak


Vidók László, méhész, őstermelő

Vidók László vagyok, Bács-Kiskun megyében, egy kis faluban Szakmáron élek, 2007 óta méhészkedek. Mindkét nagypapám méhészkedett, hozzám sem állt távol ez a szép ősi szakma, érdekelt és szerettem volna tovább vinni a családban. A tanulás és az iskolába való bejárás miatt nem találtam teljes munkaidős állást, így öcsémmel, vásároltunk 2db 1/2 NB rakodó kaptárt méhekkel. Mindkettőnknek nagyon tetszett a dolog, lekötött bennünket a méhek érdekes és különös élete, társadalmi szerveződése, munkamegosztása. Egyre többet olvastunk utána a témának, ismerős méhészekkel beszéltünk, és észre sem vettük, hogy egyre jobban belemélyedtünk, olyannyira, hogy a hobby munka lett, majd az később hivatássá vált. Az ősz végére már öt méhcsaláddal teleltünk be, majd ezt az elkövetkezendő öt évben nagyon sok munkával és kitartással 220 családra szaporítottuk fel. 2010-ben már úgy éreztem, hogy ezt szeretném csinálni minden időmben, főállású őstermelő lettem, letettem a Méhész szakvizsgát, és jelenleg 250 méhcsaláddal méhészkedem ugyancsak ½ NB rakodó rendszerben. 

Magam készítem a kaptárakat és kiegészítőket is. Ez a kaptártípus az, amely felépítése és mérete miatt a legalkalmasabb különleges, kevés és jó minőségű méz termelésére. Termelési időszakban semmilyen vegyszert és antibiotikumot nem használok, így a méz teljesen tiszta eredeti formájában kerül Önhöz. Célom nem tömegtermelés, hanem a kiváló és bio minőségű méz előállítása.

Bányainé Kriszta


Bányainé Kriszta – kertészmérnök

Bányainé Kriszta vagyok, kertészmérnök. A jánoshalmi vállaklozásunk a térségünkben hagyományokkal rendelkező gyümölcstermeléssel összhangban indította el almachips gyártó tevékenységét.


Kistermelő vállalkozásuk elkötelezett a tradíciók megőrzésében és a helyi terményekre épülő manufakturális feldolgozó ipar megteremtésében. A megalakulás óta a termékkör folyamatosan bővül, a termék innováció fő célkitűzésünk.


A kiemelkedően magas napsütéses órák számával büszkélkedő térségben rendkívül zamatos, ízanyagokban gazdag gyümölcsök teremnek. Ebből az igényes alapanyagból egészséges, minden adalékot nélkülöző, magas színvonalú termékeket hoztunk létre.    


facebook
youtube